wulff Torkkelin Paperi 

Historia

Jo vuodesta 1917 paperialalla työskennellyt Waldemar Jakola perusti Torkkelin Paperi Oy:n Viipurissa vuonna 1932. Nimi viittaa yrityksen silloiseen liikepaikkaan, joka oli aivan Viipurin keskustassa, Torkkelinkadulla. Liikkeen hyvin alkanut ja tasainen kehitys katkesi aikanaan talvisodan alkamiseen ja kauppias itsekin värvättiin armeijan palvelukseen, josta hän tosin myöhemmin sai vapautuksen hoitaakseen liikettään.

Sota vaikeutti tavarantoimituksia ja Jakolalle heräsi ajatus siirtää liike pois Viipurista, pois sodan jaloista. Niinpä tuotteet pakattiin laatikoihin ja kuljetettiin Mikkeliin erään kirjakaupan piharakennukseen, josta käsin kaupanteko jatkui. Kun Mikkelissä alkoivat suuret pommitukset, oli aika vaihtaa majapaikkaa kaupungin ulkopuolelle, jossa varastona toimi vanha kanala ja pari aittarakennusta. Kun viimeinen kuorma oli saatu siirrettyä pois, osui pommi juuri tyhjennetyn kirjakaupan ulkorakennukseen ja tuhosi sen täysin.

Talvisodan päätyttyä Jakolat saapuivat tavaroineen Lahteen. Torkkelin Paperi Oy oli ensimmäisten viipurilaisten yritysten joukossa, jotka hakivat toimilupaa Lahden Maistraatista. Liike avatiin osoitteeseen Aleksanterinkatu 14. Se oli entinen makkarakauppa, jonka kauppias ei enää halunnut jatkaa "korttipeliä" eli tavaroiden säännöstelyä. Lahdessa oli tuolloin 25 000 asukasta ja siirtolaiset otettiin hyvin vastaan, jopa kaupunginjohtaja kävi myymälässä tervehtimässä. Vuonna 1974 Waldemar Jakola oli 75-vuotias ja valmis luopumaan rakkaudella ja rohkeudella rakennetusta liikkeestään. Torkkelin Paperista tuli tuolloin Wulff Oy Ab:n tytäryritys, joka edelleen jatkaa mestyksekästä taivaltaan Lahdessa. Uusi ja avara myymälä sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien äärellä Launeella Kauppakeskus Mailissa nimellä Wulff Torkkelin Paperi.


 

Avainluvut

  2015 2016
Liikevaihto (keur) 3192
 
Henkilöstö 15 14
 Menestyja_Merkki_2016_200px_RGB_fin
  Menestyjä_Merkki_2015_50x50mm_RGB
  Menestyja_Merkki_2013_lev_170px
Menestyjä_Merkki_2012_lev_170px
Mensetyjat_merkki_2011_leveys_170px